17. syyskuuta 2012

Postimerkki oli 1800-luvun hurja haave

Englantilainen opettaja (myöhemmin Sir) Rawland Hill keksi postimerkin yhtäläisine postimaksuineen 1837. Tämä uudistus hyväksyttiin vasta kolme vuotta myöhemmin; se oli muka mahdoton haave, jota ei koskaan voisi toteuttaa. Mutta kiitos liikemiesten: vuodesta 1840 alkaen pennyn postimerkillä varustettu kirje kuljetettiin kaikkialle Englantiin. Uudistus levisi muualle hitaanlaisesti. Meille se tuli lopulta 1856.


Kuvan juhlapostimerkit (omat kokoelmani): "Festival of Britain 1851-1951 avajaiset pidettiin toukokuussa 1951. Näyttelyalue, joka oli rakennettu Lontooseen Thamesin etelärannalle, koostui useista arkkitehtoonisista taidonnäytteistä. Esillä oli tieteen, taiteen ja teollisuuden uusia suuntauksia. Monet kaupunginosat olivat vielä raunioina II maailmansodan jäljiltä; näyttelyn yksi tarkoitus olikin edistää laadukasta uudisrakentamista. Haluttiin myös osoittaa kansalaisille, että edistystä ja parempia aikoja olisi luvassa."

2 kommenttia:

  1. Voihan huilu, mielenkiintoinen blogi sinulla. Postimerkeissä on paljon historiaa, niin Suomesta, kuin maailmalta. Esim. minulle selvisi muutama päivä sitten että ensimmäinen eläinaiheinen merkki julkaistiin Kanadassa vuonna 1851 aiheenaan majava. Mukavaa Joulun odotusta sinulle. :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pekka kommentistasi. Minulla on paljon perintömerkkejä, jokaisella oma mielenkiintoinen historiansa. Ei vain aika riitä kaikien tutkimiseen. Yritän tänne lisäillä joitakin itseäni kiinnostavia.

    VastaaPoista