12. huhtikuuta 2016

Otavan kirjailijakuvasto 1958


Otavan vuonna 1958 tai -59 (viimeisimmät teokset vuodelta -58) julkaisema pahvinen kirjailijakuvastokansio on suljettu kanttinauharusetilla. Kansio sisältää 92 seepiasävytteistä A4-kokoista irtokuvaa takanaan tiedot kirjailijoista ja heidän vuoteen -58 mennessä ilmestyneistä teoksistaan. Vanhimpana Shakespeare ja nuorimpana Paavo Haavikko. Kansion kannessa esittelyteksti:
 "Valikoima kirjallisuutemme ja maailmankirjallisuuden suurten hahmojen sekä 
nykyhetken tunnetuimpien koti- ja ulkomaisten kirjailijoiden kuvia kauniina syväpainojäljennöksinä." 
Mallikuviksi valitsin Paavo Haavikon ja Friedrich von Schillerin: 
Hymiö smileMallikuviksi valitsin Haavikon ja Schillerin. Mukana on 23 naiskirjailijaa eli miesvoittoinen kuvasto.


Eräs naiskirjailijoista kansiossa on Paavo Haavikon puoliso Marja-Liisa Vartio (1924-1966), runoilija ja prosaisti, jota pidetään yhtenä kotimaisen romaanin uudistajista.

Marja-Liisa Vartio teoksessa "Kaikki naiset näkevät unia":
“--ja sitten taas vihaan tehdä mitään, koska minulla on ikään kuin huono omatunto siitä että kaikki mitä minä teen on turhaa ja aivan väärin tehty, että minun pitäisi tehdä jotain muuta, ja odotan vain että minulle selviäisi mitä minun pitäisi tehdä enkä kuitenkaan tee mitään.”

1 kommentti:

  1. Joskus nuorena kiertelin kylää myymässä Otavan Tähtisarjaa ja muitakin kirjoja. Välillä tein matkaa hevosella kirkkoreessä ja usein polkupyörällä. Siinä tulivat myös Otavan kirjailijat tutuksi ja vieläkin seuraan enemmän Otavaa kuin muita kustantajia.

    VastaaPoista